Obce mají svého právníka na telefonu

08. 10. 2014

Na tisíce zastupitelů a úředníků obcí a měst má možnost se v záležitostech souvisejících s chodem obce obrátit na právníka. Svaz měst a obcí ČR spustil v rámci projektu „Odpovědný zastupitel pro otevřenou a hospodárnou obec“ bezplatnou právní poradnu.

Chce-li zastupitel dobře pracovat pro svou obec, musí nejdříve porozumět systému organizace a fungování veřejné správy a postavení obce v něm. „Často slýcháme o nezbytnosti odpovědného rozhodování zastupitelů,“ říká ředitel Kanceláře pro projekty a vzdělávání Svazu měst a obcí ČR Jaromír Jech a dodává: „Jenže této důležitosti neodpovídá dostatečná nabídka vzdělávání zastupitelů a úředníků obcí a měst. Jsem proto velice rád, že Svaz přináší další konkrétní projekt, který jejich roli usnadní a bude je také motivovat, aby na sobě pracovali a vzdělávali se.“

Odborné právní poradenství je k dispozici na telefonním čísle 226 257 505 každý pracovní den od 12 do 20 hodin, a kdykoli na e-mailové adrese poradna@odpovednyzastupitel.cz. Kromě zastupitelů mohou dotazy pokládat také zaměstnanci měst a obcí, kteří vytvářejí odborné zázemí voleným samosprávám. Dotazy se mohou týkat jakékoliv právní záležitosti související s chodem obce. Jedná se o široký okruh témat zahrnujících např. svobodný přístup k informacím, místní poplatky, uzavírání smluv podle nového občanského zákoníku, pracovní právo, správní řád, přestupky, stavební zákon a další.

Kromě právního poradenství projekt Odpovědný zastupitel nabídne také vzory dokumentů a podání podle nového občanského zákoníku, e-learningový kurz, vzdělávací semináře, případové studie a vytvoří příručku pro zastupitele. Cílem projektu je motivovat zastupitele a úředníky obcí a měst ke zlepšování svých odborných znalostí, pomocí kterých mohou snadněji vykonávat svěřené funkce. Pro realizaci projektu „Odpovědný zastupitel pro otevřenou a hospodárnou obec“ získal Svaz podporu z Evropského sociálního fondu, Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, která umožňuje bezplatné užívání vzdělávacích a informačních služeb pro obce a města.

Svaz měst a obcí České republiky je nejvýznamnějším českým sdružením zastupujícím zájmy přibližně 2 600 českých měst a obcí s více než osmi miliony občanů.

Další informace o projektu najdete na adrese www.odpovednyzastupitel.cz.


Poslední změna 09. 10. 2014 08:43:53